2014. április 1., kedd

Bőr típusok ápolása | SZÁRAZ


Itt az ideje, hogy folytassam a bőrápolásos sorozatomat. Most a záraz bőrt hoztam a nagyító alá.



Jellemzői:
  • csökkent benne a természetes hidratáló faktor, az urea mennyisége.
  • a bőrnek korlátozott a kapacitása a nedvesség megtartására és egyre több vizet veszít.
  • a száraz bőr például illatanyag hatására különösen hajlamos az allergiás reakcióra
  • Enyhe pikkelyesedés
  • Érdesség
  • Feszülés
  • Enyhe viszketés

Ez a bőrtípus nem valami kellemes viselet. A fénytelen bőr könnyen hámlik, érzékeny,feszül és sokszor viszketést is produkál.A faggyú mirigyek lustálkodnak, ez az oka mindennek! Sok ember inkább a hideg hónapok beköszöntével találkozhatnak a száraz bőrrel. Ilyenkor néhol hámlással is találkozhatunk. Azt a területet érdemes jobban hidratálni. Nekem is volt ilyen télen, pilláztam is rendesen, hogy mi a manó :) Bekentem kókusz olajjal és csoda szépen helyrehozta. Egyes termékekre is érdemes odafigyelni hiszen megannyi tubus tartalma szárító hatással bír. Ilyen például az alkohol tartalmú arctonik. A száraz bőrt sajnos nem lehet kényeztetni illatos szappanokkal mivel a szappanok is kissé szárítanak. bánjunk csínján a tusfürdőkkel és folyékony szappanokkal, ezekben ugyanis olyan kötőanyagok, úgynevezett emulgátorok vannak, melyek ugyan leoldják és megkötik a szennyeződéseket, piszkot, de ugyanígy leoldják a bőrt védő zsírréteget is.Kevesen tudják, hogy ha a bőr védőrétege sérült, néhány bőrápoló krém csak még jobban kiszárítja; például azok, amelyekbe tisztító hatású adalékanyagokat is kevertek.

Ez a bőrtípus ki is alakulhat, ha például nem fogyasztunk elég folyadékot.Én bizony a dobogó legalsó fokán lógatom az orrom, ugyanis nem iszom szerintem 1 L vizet sem egy nap.Nem vagyok sűrűn szomjas :/
Ezenkívül még az ásványi anyagokban szegény táplálkozás, a dohányzás és az alkoholtartalmú italok rendszeres fogyasztása is jelentős okozója is lehet. A korpás fejbőr is a bőr szárazságának egyik megnyilvánulási formája, amelyen az étrend megváltoztatásával (kevesebb zsíros hús, több növényi zsírsav), vitaminokkal és szelénszulfidos samponok használatával lehet segíteni.(Miről beszél ez a kis törpe?)

A bőr érzékenysége, szárazsága egyeseknél csecsemőkori ekcéma következménye lehet, de ez, a veleszületett hajlamon alapuló kiterjedt bőrgyulladás sokak felnőtt életét is megkeseríti.Az ekcéma pontos oka a mai napig nem ismert.Sokak szerint étel allergénekkel vagy belélegzett allergénekkel hozható összefüggésbe.

Pakolások:



mosd meg az arcod alig langyos vízzel
- dörgöld át alaposan egy cikk citrommal, fél-egy percet hagyd rajta a bőrön, attól függően, mennyire csíp
- öblítsd le langyos vízzel
- az arcot (nyakat és dekoltázst is lehet) kend be vastagon magas zsírtartalmú tejföllel
- 10-15 perc után papírtörlővel tüntesd el a felesleget
Miért jó? Tökéletes bőrápolás házilag, természetes anyagokkal: a citrom bőrradírként funkcionál, eltünteti az elhalt hámsejteket, a száraz, hámló részeket kisimítja; a tejföl hidratál és nyugtat, rugalmassá, puhává teszi a bőrt.

  • egy tojássárgája
  • fél deciliter tej
  • két teáskanál méz
  • egy mokkáskanál olívaolaj
A tojássárga kiválóan táplálja a bőrt. Keverd el egy tojás sárgáját néhány csepp citromlével, és lassan adj hozzá egy teáskanállal a báziskrémből. A méz felpuhítja a száraz, igénybe vett bőrt. Vízfürdőn melegítsünk egy teáskanál virágmézet, keverjük el egy kis báziskrémmel, és adjuk a tojásos masszánkhoz! (De vigyázat! Ne legyen a méz forró, csak éppen keverhetőségig melegítsd, különben kicsapja a tojást, amikor hozzáadod.)

Keverjünk egy teáskanál élesztőhöz egy teáskanál báziskrémet. Lazítsuk fel néhány csepp olívaolajjal, majd vigyük fel a bőrre!


Remélem hasznosnak véltétek!: )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése