2015. június 19., péntek

Egészséges barnulás | Házi praktikák

Halihó!

Itt a nyári szünet, strand időszak és lassan pakolhatunk a nyaralásra is, így visszatérésként úgy gondoltam, hogy tökéletes lenne a napozásról írnom!


Az emberek többsége azt sem tudja pl hogy, mit jelent a napozó szereken a faktorszám! Pedig fontos lenne, hiszen a pecsenyére égett emberke mentegetőzve közli, hogy pedig ő be volt kenve 25-ös naptejjel. Próbálom egyszerűen leírni a faktorszám lényegét. Ha például tudjuk magunkról, hogy 15 perc alatt képesek vagyunk leégni, és bekenjük magunkat egy 25 faktoros naptejjel akkor az úgy néz ki, hogy 15x25 azaz 375 perc alatt tudsz ugyanúgy leégni mintha nem volnál bekenve. 6 óra napozás után is ugyanúgy leégsz bekenve is!Valójában ezek a szerek nem védenek meg a káros sugarak ellen inkább csak késlelteti a hatásukat! Remélem ez így érthető volt :)

Szerencsére a természet által nyújtott kincsek tárházában is válogathatunk kedvünkre, ha szép egészséges barna bőrt szeretnénk magunknak.
 Személyes kedvencem a kakaó vaj. Táblacsoki illatával az első pillanattól levett a lábamról így maradt is a napozó társam. Érdemes gyakran kenegetni magunkat napozás közben, hiszen gyönyörű barna bőrt kapunk cserébe. A kakaó vaj nemcsak napozáskor segít, hanem a száraz bőr nagy ellensége is. Csodás hidratáló hatását  élvezhetjük hosszan tartó ideig! Képzeljétek el, hogy ránctalanító hatása is van. Itt még nem fejeztem be a mondandóm, hiszen ez a kece nagyon jó ajakápoló illetve az ekcémás bőrre is alkalmazható.


A következő csodaszer nem más, mint a folyékony aranynak is nevezett olíva olaj. Úgy gondolom, hogy ez az olaj a legtöbb háztartásban fellelhető, így ebből adódóan könnyen beszerezhető. Annyi mindenre használom az olíva olajat, mint azt pár bejegyzésben megmutattam, de eddig sosem meséltem barnító hatásáról. Most itt az ideje, szóval vágjuk is bele! :) Az olíva olaj tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal ami közül kiemelném az F-vitamint ami ugye a sejthártya egyik alapköve, így a bőrünk élvezheti a védelmét. Az olíva olajat akkor érdemes használni, ha már elértél egy bizonyos barnaságot, de azért még szeretnéd fokozni a nyári színedet. :)


Ha már megtörtént a baj, arra is hoztam pár praktikát. Az első, amit már mindenki hallhatott a nagyszüleitől, az a tejföl. Az égett bőrt érdemes bekenni vastag tejföl réteggel majd azzal ejtőzni picit. A tejföl hűsíteni fogja és a nedvességét be szívja a bőr. Langyos (!!!) fürdővel szabaduljunk meg a tejföl maradványoktól. 

A következő mentsvár az a kókuszolaj lenne, amiről én mindig olyan jó véleménnyel voltam. A kókusz olaj nyugtatja a bőrt, hidratálja és megelőzi a későbbi hámlást is. 

Harmadik csodaszerként az aloe verát hoztam, amit bizonyára mindenki ismer. Bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő hatása van. A legdurvább esetekben is megállja a helyét! 

Végül egy elég furcsa módszert hoztam, ha pl végképp ne lenne otthon semmi napégés utánra alkalmas kencénk, akkor irány a kamra és hámozzunk meg pár szem krumplit. Azt lereszeljük, és kérjünk segítséget a felhelyezésére. A hideg lé lehűt, a krumpli pedig lehúzza a gyulladást ez mellett csillapítja a fájdalmat! :)


Ez a téma nagyon összetett, írhattam volna még nagyon sok mindenről, de remélem, hogy ezt is hasznosnak véltétek!

Puszi
D.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése